Intel pomohl japonským akciím k silnému růstu

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. července (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní index překonal klíčovou technickou hranici odporu. Trh reagoval především na výsledky americké společnosti Intel, jejíž zisk vysoko překonal odhady analytiků. Na devizových trzích se euro k dolaru zůstává v blízkosti dvouměsíčního maxima.

Index Nikkei 225 si připsal 258,01 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 2,71 procenta na hodnotě 9795,24 bodu. Hladce tak prostoupil hranicí odporu kolem 9660 bodů a má patrně otevřenou cestu k dalšímu růstu. Širší index Topix vzrostl o 1,9 procenta na 870,73 bodu.

Intel v noci na dnešek zveřejnil výsledky hospodaření, podle nichž měl ve druhém čtvrtletí čistý zisk 2,89 miliardy dolarů po ztrátě 398 milionů USD před rokem. Příznivé výsledky tak podpořily akcie řady technologických firem, a to nejen v Japonsku, ale i v dalších asijských zemích, hlavně na Tchaj-wanu.

Za velmi aktivního obchodování se v Tokiu vzhůru vydaly například akcie společnosti Komatsu. Firma totiž zlepšila výhled hospodaření na letošní rok a počítá se zhruba 14 procent vyšším ziskem než dosud. Citovala hlavně vyšší tržby v Asii a Latinské Americe, poptávka se ale prý zlepšuje rovněž v Japonsku a ve Spojených státech.

Na devizových trzích se euro drželo v blízkosti dvou měsíčního maxima k dolaru, převážně díky ústupu averze k riziku. Ze stejného důvodu vzrostla i poptávka po měnách s vysokým úročením, což je například australský dolar. Pokud velmi dobré výsledky zveřejní i další americké firmy, dostane se americký dolar pod další tlak a bude patrně klesat.

Euro k dolaru se ustálilo na 1,2710 USD a proti předchozímu závěru se jeho kurz příliš nezměnil. Během úterý se vyšplhalo na dvouměsíční maximum 1,2739 USD, a zcela tak nechalo bez povšimnutí snížení ratingu Portugalska, k němuž sáhla agentura Moody's. Investoři si naopak všímali aukce státních dluhopisů Řecka, která dopadla dobře.

Euro vůči jenu zpevnilo o 0,3 procenta na 113,18 JPY, dolar vůči jenu si připsal rovněž 0,3 procenta a dostal se na 88,96 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru k šesti hlavním světovým měnám, zůstal bez větších změn na 83,619 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK