Ukrajina výrazně zvýší ceny plynu pro domácnosti

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 14. července (ČTK) - Ukrajina výrazně zvýší ceny plynu pro domácnosti. Oznámila to dnes ukrajinská Státní energetická komise. Krok je součástí snahy země o redukci rozpočtového deficitu s cílem zajistit si nový úvěr od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Z údajů komise podle agentury Reuters vyplývá, že ceny od srpna stoupnou až o 50 procent.

Dodavatelé plynu na Ukrajině nyní dostávají od vlády dotace, aby drželi ceny plynu na uměle nízké úrovni. Zvýšení cen plynu sníží výdaje vlády na tyto dotace.

Úsporná opatření jsou nezbytná ke konečnému schválení úvěrového programu MMF v hodnotě 14,9 miliardy dolarů (zhruba 300 miliard Kč), jehož základní principy byly dohodnuty minulý týden. Dohodu, která má Ukrajině pomoci překlenout rozpočtový deficit a zvýšit důvěru investorů, ještě musí schválit rada MMF, což se očekává koncem července.

MMF loni Ukrajině pozastavil záchranný úvěrový program v hodnotě 16,4 miliardy dolarů, protože tehdejší ukrajinská vláda nedodržela sliby ohledně kontroly veřejných financí.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK