Ekologové navrhli zahájení řízení o odstranění části dálnice D11

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 14. července (ČTK) - Ekologická organizace Děti Země podala na ministerstvo dopravy návrh na zahájení řízení o odstranění stavby dálnice D11 mezi obcemi Osičky a Libišany. Podle ekologů jde o černou stavbu. ČTK o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země. Stavební povolení na úsek již hotové dálnice zrušil pražský městský soud, Nejvyšší správní soud letos v dubnu zamítl kasační stížnost ministerstva dopravy. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

"Již loni v srpnu jsme marně žádali, aby ministerstvo dopravy zahájilo řízení o odstranění tohoto kusu dálnice D11, jak mu ukládá stavební zákon, ale dostali jsme jen výmluvu, že chce vyčkat až na rozsudek Nejvyšší správního soudu o jeho kasační stížnosti," uvedl Patrik. Podle něj se ani po verdiktu správního soudu nic neděje. "Nyní se už ministerstvo nemůže na nic vymlouvat a podle stavebního zákona musí řízení o odstranění dálnice zahájit. Na jeho konci bude buď stavba odstraněna nebo bude dodatečně povolena," uvedl Patrik.

Spor se týká zhruba 2,5 kilometru dlouhého úseku dálnice na Pardubicku. Nejvyšší správní soud ve svém verdiktu uznal žalobu občana, který si stěžoval na to, že Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvo dopravy nevyhověly jeho námitkám a neumožnily mu vyjádřit se k podkladům pro stavební povolení na trasu D11 u obce Praskačka.

Mužovy námitky zamítl tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský. Soud pak rozhodl, že ministr tím porušil právo vlastníka vyjádřit se k podkladům a navíc nevycházel ze skutečného stavu věci. Stavební povolení proto Městský soud v Praze zrušil. Ministerstvo dopravy se následně obrátilo se stížností na Nejvyšší správní soud. U něj ale na jaře neuspělo.

Dálnice D11 zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a těžká doprava je vedena přes okolní obce, státu se zatím nepodařilo uzavřít smlouvy s majitelkami pozemků Ludmilou Havránkovou a její sestrou Jaroslavou Štrosovou o směně jejich půdy potřebné pro výstavbu dálnice D11.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK