Dodavatel zařízení pro výrobu čipů ASML se vrátil k zisku

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 14. července (ČTK) - Nizozemská společnost ASML, která je významným dodavatelem zařízení pro výrobu počítačových čipů, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 239 milionů eur (zhruba šest miliard Kč) po ztrátě 104 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Současně zlepšila celoroční výhled.

Tržby společnosti se téměř zečtyřnásobily na 1,07 miliardy eur z 277 milionů před rokem. Firma nyní předpokládá, že v celém letošním roce tržby dosáhnou 4,2 až 4,4 miliardy eur. Dříve přitom celoroční tržby odhadovala na minimálně 3,8 miliardy eur.

ASML dodává zařízení předním světovým výrobcům čipů, včetně americké společnosti Intel a jihokorejské firmy Samsung. Akcie podniku, mezi jehož konkurenty patří japonské firmy Nikon a Canon, po zveřejnění výsledků posílily o více než pět procent.

Největší světový výrobce počítačových čipů Intel v noci na dnešek oznámil, že ve druhém čtvrtletí díky silné poptávce po počítačích vydělal 2,89 miliardy dolarů (zhruba 58 miliard Kč) po ztrátě 398 milionů dolarů před rokem.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK