Česká měna dopoledne stagnuje k euru a zpevňuje k dolaru

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne vůči euru drží na úrovni úterního závěru, zatímco k americkému dolaru mírně zpevňuje. K euru se kolem 10:30 obchodovala na 25,42 koruny za euro, k dolaru na 19,97 koruny za dolar, vyplývá z údajů Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna nereaguje na dnešní pozitivní náladu ve světě a její vzestup závisí na dnes úspěšném euru. "Úvod výsledkové sezóny vyšel a na finančních trzích se drží dobrá nálada, která přeje nejen akciím, ale celkově zvyšuje chuť na rizikové investice," uvedl Vlk. Dobré úterní výsledky společnosti Intel podle něj táhnou vzhůru euro vůči dolaru. Pozitivní vliv ze světa se přelévá také do obchodování se zlotým a forintem, které dnes ráno posilují.

Koruna ale zůstává zpět a drží se nedaleko hladiny 25,40 vůči euru. V úterý zveřejněný deficit běžného účtu platební bilance téměř 24 miliard korun byl pro investory zklamáním a přispěl k oslabení české měny, jeho vliv by však neměl déle trvat, míní Vlk. "Dnes jsou tu podmínky pro smazání včerejších ztrát, ale trochu to vypadá, že se koruně vrací její netečnost z druhé poloviny června. Tehdy byla schopna velkou většinu impulsů přejít prakticky bez povšimnutí," dodal.

Dnes se podle Vlka nečekají žádné podstatné firemní výsledky, trhy by se proto měly více zaměřit na americkou statistiku maloobchodních tržeb. "Tržby minule klesly o více než procento a pokles se čeká i tentokrát. Měl by ale být mírnější, o 0,3 procenta. Večer bude zveřejněn záznam z posledního měnového jednání Fedu, kde bude trh hledat indicie k vývoji ekonomiky v druhém pololetí," dodal analytik.

Dolar vůči euru dopoledne dále klesal a obchodoval se na 1,2734 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK