Fischer se již aktivně do funkce předsedy ČSÚ nevrátí

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Bývalý premiér Jan Fischer se již aktivně do funkce předsedy Českého statistického úřadu (ČSÚ) nevrátí. Předsedou sice formálně zůstává, ale nyní je na neplacené dovolené a čeká na své odvolání prezidentem Václavem Klausem. Na dotaz ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Roman Prorok.

Od září se Fischer stane viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Ve funkci předsedy ČSÚ by jej měla nahradit rektorka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Iva Ritschelová.

"S Hradem nyní řešíme termíny jejího nástupu, který se předpokládá od září. Zároveň optimalizujeme termín mého odvolání," uvedl již v pondělí po posledním jednání své vlády Fischer.

Fischer byl loni v dubnu jmenován předsedou vlády České republiky. Od 28. dubna 2009 byl pak jeho zastupováním ve funkci předsedy Českého statistického úřadu pověřen 1. místopředseda ČSÚ Jiří Křovák. Letos v dubnu prezident EBRD Thomas Mirow navrhl do funkce viceprezidenta banky Fischera. Správní rada banky, Rada ředitelů, Fischerovu nominaci v květnu jednomyslně schválila.

Devětapadesátiletý Fischer byl do funkce vybrán v mezinárodním konkurzu, kterého se zúčastnil na návrh bývalého ministra financí Eduarda Janoty a bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK