Prioritami nového šéfa MMR budou veřejné zakázky a fondy EU

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Prioritou nového ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bude příprava legislativy v oblasti veřejných zakázek, která má být významným prvkem v boji proti korupci. Jankovský se bude muset soustředit také na zlepšení získávání dotací z evropských fondů. Po dnešním uvedení nového šéfa MMR do funkce to řekl premiér Petr Nečas. Kromě něj uvedl Jankovského do funkce také jeho předchůdce z kabinetu Jana Fischera Rostislav Vondruška.

"Z hlediska přípravy legislativy kolem veřejných zakázek je role ministerstva pro místní rozvoj nezastupitelná," uvedl předseda vlády.

Důležité bude podle Nečase také dále zjednodušit získávání peněz z EU. "Implementační struktura je stále poměrně komplikovaná," poznamenal. Jankovský prý bude muset též věnovat čas přípravě čerpání dotací po roce 2013, kdy skončí současné programové období EU. Premiér považuje za potřebné, aby se zmenšil počet operačních programů a zjednodušila se administrativa kolem získávání dotací.

Nečas dále řekl, že podobně jako ostatní úřady si bude muset také MMR poradit s menším rozpočtem. "Musíme se vypořádat s tím, že si budeme muset vystačit s menším objemem finančních prostředků," řekl Jankovský.

Nový šéf MMR byl v minulosti členem Občanské demokratické aliance a donedávna strany SNK Evropští demokraté, kde byl i předsedou její pražské organizace. V letech 2002-2006 byl zastupitelem městské části Praha 10 a členem finančního výboru.

Podle aktuálních údajů v obchodním rejstříku je Jankovský stále předsedou představenstva společnosti Phar service, která se zaměřuje na dodavatelsko-inženýrskou činnost ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu a ve zdravotnictví.

V této firmě je Jankovský podle posledních dostupných údajů i společníkem. Lidové noviny minulý týden uvedly, že Jankovský převede podíl na syna. Současně uvedl, že firma nebude přijímat zakázky, které spadají pod MMR. Zakázek od jiných úřadu se prý ale nezříká.

Kromě evropských fondů a bytové politiky má MMR na starosti také územní plánování a stavební řád, regionální politiku, veřejné zakázky, veřejné dražby, pohřebnictví a cestovní ruch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK