Singapurská ekonomika ve čtvrtletí stoupla o 19 procent

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. července (ČTK) - Singapurská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o rekordních 19,3 procenta. Oznámila to dnes singapurská vláda. Dodala, že v celém letošním roce očekává nárůst o 13 až 15 procent. Zlepšila tak svou dřívější prognózu, která počítala s růstem o sedm až devět procent.

Vláda předpokládá, že ve druhé polovině roku bude hospodářský růst pravděpodobně slabší než v první kvůli poklesu poptávky po asijském exportu ve Spojených státech a Evropě. Neočekává však další recesi světové ekonomiky. "Tempo oživení světové ekonomiky se zmírnilo, dvojitý pokles však za těchto okolností zůstává nepravděpodobný," uvedlo singapurské ministerstvo obchodu a průmyslu.

V loňském roce singapurská ekonomika, která je silně závislá na exportu, klesla o 1,3 procenta v důsledku světové hospodářské a finanční krize. "Singapurský růst (letos) překoná růst v Číně a mohl by být nejrychlejší na světě. Nepřikládal bych tomu ale příliš velký význam. Singapur oživuje z poklesu, zatímco Čína loni pokračovala v růstu o osm až devět procent, uvedl analytik Dave Cohen ze společnosti Action Economics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK