Slovenská vláda projedná záchranný fond eurozóny až ve čtvrtek

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. července (ČTK) - Kabinet slovenské premiérky Ivety Radičové odložil projednání záchranného fondu eurozóny a půjčky Řecku až na čtvrteční mimořádné zasedání. ČTK o tom dnes informoval tiskový odbor úřadu vlády. Slovensko je jedinou zemí eurozóny, která dosud neoznámila, zda svůj podpis pod společnou dohodu připojí. Fond má zabránit opakování dluhové krize.

Radičová i ministr financí Ivan Mikloš v uplynulých dnech jednali o záchranném mechanismu s vysokými představiteli Evropské unie v Bruselu. Očekávalo se, že materiálem se ministři budou zabývat na dnešním řádném zasedání.

Slovenská premiérka Evropskou unii ujistila, že Slovensko nemíní dohodu o vytvoření fondu blokovat. Představitelé EU Radičové připomněli, že Bratislava má plnit své závazky, protože vytvoření záchranného fondu už schválil předchozí kabinet premiéra Roberta Fica. Ten ale nechal oficiální souhlas až na novou vládu.

Země EU se před nedávnem spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodly, že vytvoří soubor zvláštní finanční pomoci ve výši 750 miliard eur. Fond má pomáhat zemím, které se dostanou do podobných problémů, jaké nyní řeší silně zadlužené Řecko. Eurozóna přispěje částkou 440 miliard eur, zbytek v případě potřeby slíbily MMF a Evropská komise. Na Slovensko připadá zhruba 4,37 miliardy eur (asi 110,8 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK