Portugalsko prodalo vládní dluhopisy za 1,68 miliardy eur

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 14. července (ČTK) - Portugalsko dnes získalo 1,68 miliardy eur (43 miliard Kč) prodejem vládních dluhopisů. Zájem investorů byl silný navzdory úternímu zhoršení ratingu země mezinárodní ratingovou agenturou Moody's Investors Service. Informovala o tom agentura AP.

Portugalská agentura pro správu veřejného dluhu uvedla, že prodala dvouleté dluhopisy za 877 milionů eur a devítileté dluhopisy za 803 milionů eur. Dodala, že poptávka po dluhopisech byla ve srovnání s nabídkou dvojnásobná.

Agentura Moody's v úterý snížila hlavní rating Portugalska o dva stupně na hodnotu A1. Rating nicméně zůstává v horní části investičního pásma a jeho výhled je stabilní, což znamená, že Moody's jej nebude v nejbližším roce měnit.

Moody's se domnívá, že Portugalsko možná bude v příštím roce potřebovat další úsporná opatření, pokud má splnit náročné cíle ve snižování rozpočtového deficitu. Na možnou potřebu zavést další fiskální restrikce upozornila v úterý i portugalská centrální banka. Ta rovněž prudce snížila odhad růstu ekonomiky pro příští rok a varovala před propadem země do nové hospodářské recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK