Poradcem ministra financí bude od srpna Rudolf Zajac

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Poradcem ministra financí Miroslava Kalouska se stane od srpna bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac. Kalousek to oznámil na dnešní stranické tiskové konferenci TOP 09. Zároveň uvedl, že strana vytvoří vlastní tým ekonomických expertů, jehož členy budou vedle Kalouska například bývalý guvernér ČNB a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma, bývalý ministr financí Eduard Janota, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ministr zdravotnictví Leoš Hegr nebo Zajac.

"Takže ono sexteto bude páteří ekonomického týmu, který bude k dispozici samozřejmě nejenom TOP 09 a Karlovi Schwarzenbergovi, ale také celé vládě a České republice a velmi rádi ho rozšíříme o další nezávislé odborníky z privátního a veřejného sektoru," uvedl Kalousek.

K personálnímu obsazení postů náměstků na MF koaličními stranami uvedl, že se nemusí jednat jenom o jednoho. "Umím si představit, že jich bude i více. Za předpokladu, že to budou kompetentní lidé znalí problematiky a za předpokladu, že tam přicházejí s vědomím, že přicházejí pracovat, nést odpovědnost za svěřený kus práce a poslouchat svého ministra," uvedl ministr.

Oficiální nominace na náměstka ze strany ODS mu prý nebyla sdělena. "Neoficiální konzultace, které probíhaly, mi dávají naději, že mi bude nabídnuta skutečně mimořádně kompetentní osoba, jejíž kvalifikace si vážím, ale já to jméno opravdu nemohu říct," uvedl.

V úterý přitom ministr informoval, že z ministerstva zcela jistě odchází náměstek Jan Málek (KDU-ČSL). "Je to politický náměstek, se kterým se samozřejmě rozloučím. Pan Málek je za KDU-ČSL a KDU-ČSL se nedostala do sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení," řekl Kalousek. Podle koaliční dohody by měl být prvním náměstkem ministra člen ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK