Obchodníkům rychle docházejí zásoby ventilátorů a klimatizací

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Obchodníkům se v těchto dnech kvůli tropickému počasí rychle tenčí zásoby ventilátorů a klimatizací a někteří z nich už toto velmi žádané zboží vyprodali. Lidé, kteří si chtějí klimatizaci či ventilátor pořídit, by proto s nákupem neměli otálet, protože zboží bude kvůli omezeným možnostem obchodníků doplnit zásoby nedostatkovým sortimentem.

"Ventilátory jsme už vyprodali. V posledních dnech jsme jich prodávali několik tisíc kusů denně," řekl dnes ČTK mluvčí sítě 180 prodejen Euronics Bohuslav Komín, podle kterého v nabídce některých obchodů Euronics zůstalo jen několik málo kusů klimatizací, o které mají zákazníci také enormní zájem.

Výrazný nárůst prodeje klimatizací a ventilátorů hlásí v těchto dnech rovněž internetoví obchodníci. "Naše nabídka tohoto zboží je nyní už jen velmi omezená a každý den ji obměňujeme podle toho, co se nám ještě podaří na trhu skoupit. Obrovská poptávka naše dodavatele zaskočila," řekl dnes ČTK mluvčí internetového obchodu Mall.cz Petr Král.

Obchodníci si na začátku loňského roku podle Komína pořídili velké zásoby klimatizací a ventilátorů, léto ale nakonec bylo chladné a o zboží nebyl zájem. Na letošek proto výrazně zredukovali objednávky, aby se zásob zbavili, ovšem nyní je překvapil obrovský nárůst poptávky po ventilátorech a klimatizacích. "Za poslední dva týdny jsme prodali veškeré loňské a letošní zásoby ventilátorů," podotkl Komín.

Tuzemští obchodníci již nestihnou rychle doplnit zásoby, jelikož většina ventilátorů a klimatizací se vyrábí v asijských továrnách. Výroba a doprava nového zboží podle Komína zabere tři měsíce, takže dodávky ventilátorů a klimatizací by se na tuzemský trh dostaly nejdříve v září, kdy již ale poptávka opadne.

Klimatizace se díky vedrům stala i hlavním prvkem poptávané výbavy mezi zájemci o koupi ojetého automobilu. "O tomto tropickém víkendu se v našich autocentrech prodávávala téměř výhradně klimatizovaná auta, bylo jich 94 procent," uvedl ředitel prodeje AAA Auto David Keller. Tuzemští motoristé si podle něj začínají rychle zvykat na to, že klimatizace může být součástí i levných ojetých vozů v cenové hladině pod 100.000 Kč. "Novější a dražší vozy jsou proto bez klimatizace téměř neprodejné," dodal Keller. Klimatizaci podle údajů bazaru Auto Esa v současnosti zákazníci upřednostňují před bezpečnostními prvky vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK