Výroba českého hutnictví v 1. čtvrtletí vzrostla o 28 procent

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Objem výroby v tuzemském hutnictví v letošním prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 28 procent. Ocelářské firmy doufají, že ve druhém pololetí poptávka již zaznamená trvalejší růst. Podle Petra Ambrože z Hutnictví železa, která sdružuje hutnické společnosti jako například ArcelorMittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel nebo Třinecké železárny, je však přílišný optimismus zatím předčasný.

V loňském roce klesla výroba v českém hutnictví o 27 procent a ocelářské firmy se propadly do celkové ztráty 4,1 miliardy korun. V prvním čtvrtletí letošního roku ale výrobci zaznamenali pozvolný růst poptávky. Dodávky ocelářských výrobků na tuzemský trh v tomto období meziročně vzrostly o 31,6 procenta.

Podle společnosti KPMG zažívá nyní období růstu i světový ocelářský průmysl. V České republice se ale významnější růst spotřeby oceli očekává až v roce 2011.

"V České republice jsou již v rámci ocelářského průmyslu patrné známky oživení, které přicházejí po loňském poměrně dramatickém propadu. Pro český trh je však na druhé straně typické, že výrobci jsou závislí nejen na dovozu surovin, ale i na odbytu výrobků v zahraničí, protože pouze část produkce se uplatní v České republice," uvedl Jan Linhart, partner poradenské společnosti KPMG Česká republika.

Petr Ambrož z Hutnictví železa má podobný názor. Podle něho je pro hutní společnosti velkým problémem nárůst nákladů na železnou rudu a uhlí. Ceny hutních výrobků letos podle Hutnictví železa porostou jen pomalu a sdružení největších českých hutních firem očekává, že celková letošní produkce v hutnictví dosáhne zhruba 80 až 85 procent úrovně z roku 2008.

Oceláři si stěžují především na nástup nových krátkodobějších cenových kontraktů na nákupy železné rudy, které výrazně zvyšují její cenu. Tvrdí, že jim to přináší nejen vyšší náklady, ale také výkyvy cen a nižší jistotu v plánování. Nové krátkodobější cenové kontrakty na rudu podle Hutnictví železa navíc naruší sjednávání dosud běžných dlouhodobých obchodních smluv s odběrateli ocelářských společností.

Podle KPMG se musí hutnictví vyrovnat s rostoucími náklady na vstupní suroviny, reagovat na zvýšenou poptávku a zároveň udržet ziskové marže. "Za těchto okolností je více než jindy důležité mít pružný a vstřícný dodavatelský řetězec, který společnost podpoří a umožní jí splnit její cíle spojené s růstem," uvedl Linhart.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK