Maloobchodní tržby v USA v červnu klesly o 0,5 procenta

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. července (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červnu snížily proti předchozímu měsíci o 0,5 procenta a pokles zaznamenaly již druhý měsíc za sebou. K poklesu přispěly hlavně nižší příjmy prodejců aut a čerpacích stanic. Zpráva ministerstva obchodu vyvolává nové obavy z toho, jak vysoké bude zpomalení ekonomického růstu v druhé polovině letošního roku a zda ekonomice nehrozí zastavení růstu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení tržeb o 0,2 procenta. Tempo poklesu však bylo nižší než v květnu, kdy se tržby snížily o 1,1 procenta. Meziročně obrat maloobchodů stoupl o 4,8 procenta.

Ke slabým výsledkům nejvíce přispěl prodej aut a nižší ceny benzinu. Bez automobilového sektoru maloobchodní obrat v červnu klesl o 0,1 procenta a bez automobilů a prodeje benzinu dokonce tržby stouply o 0,1 procenta, když v květnu naopak o jedno procento klesly. Prodej aut se snížil o 2,3 procenta a tržby čerpacích stanic o dvě procenta.

Američané méně utrácejí, což by mohlo ohrozit ekonomické oživení. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě země podílejí 70 procenty. Nezaměstnanost však stále zůstává vysoká a důvěru spotřebitelů ohrožují i další zprávy, jako nestabilita na akciových trzích a potíže na trhu s bydlením. Ekonomové se proto obávají, že spotřebitelé budou i nadále omezovat své výdaje, což se negativně promítne do ekonomického růstu.

Ne všechny sektory však zaznamenaly pokles tržeb. Tržby obchodních domů stouply o 1,1 procenta. Tržby obchodů se smíšeným zbožím vzrostly o 0,2 procenta, do této kategorie přitom patří velcí maloobchodní prodejci jako Wal-Mart. Tržby obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči vzrostly o 1,3 procenta a prodej oděvů a oděvních doplňků o 0,6 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK