opojisteni.cz: Škody z katastrof do června převýšily loňské škody

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Celosvětové škody z přírodních katastrof byly za letošní první pololetí vyšší než za celý rok 2009. Dosáhly 70 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč) a překonaly také průměr prvního pololetí za posledních deset let. Napsal to server opojisteni.cz s odkazem na zajišťovnu Munich Re. V první polovině roku 2010 bylo na světě podle ní zaznamenáno 440 přírodních katastrof, což je za pololetí druhé nejvyšší číslo od roku 2000.

Pojistné škody za první pololetí se vyšplhaly na 22 miliard dolarů, což je proti průměru od roku 2000 více než dvojnásobek. "Prvních šest měsíců letošního roku ovlivnily tři živelní katastrofy, jež označujeme jako velké," uvedl šéf Munich Re Geo Risks Research Peter Hoppe. Tento termín používá Munich Re pro události, u nichž škody překročily miliardu dolarů nebo byly příčinou několika tisíc úmrtí.

Největší živelní katastrofou bylo v pololetí zemětřesení na Haiti. V lednu v důsledku zemětřesení na Haiti zahynulo 223.000 lidí a 1,2 milionu dalších zůstalo bez přístřeší. Pojistné škody byly ovšem minimální (150 milionů dolarů) vzhledem k tamní nízké pojištěnosti.

Následovalo únorové zemětřesení v Chile. Ztráty na životech byly v tomto případě mnohem nižší (521 mrtvých), a to i přesto, že zemětřesení dosahovalo 8,8 stupně Richterovy škály, zatímco na Haiti to bylo sedm stupňů. Pojistné škody v tomto případě činily osm miliard dolarů. Třetí nejvážnější přírodní katastrofou bylo zemětřesení, jež postihlo v dubnu Čínu a vyžádalo si 2700 životů.

Také tuzemské pojišťovny v letošním prvním pololetí zaznamenaly výrazný nárůst hlášených škod způsobených rozmary počasí, některé z nich až čtyřnásobný. Nejvíce se přitom na škodách podílela sněhová kalamita z počátku roku a následně květnové a červnové záplavy. U nich pojišťovny odhadují, že klienti celkem nahlásí dvacet tisíc škod za téměř dvě miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK