Ceny ropy po smíšené zprávě o zásobách v USA zůstaly ve ztrátě

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes sestoupily z úterního dvoutýdenního maxima a v mírné ztrátě zůstaly i po údajích o překvapivě výrazném poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Ropný trh byl pod tlakem zprávy o poklesu maloobchodních tržeb v USA, která srážela dolů akciový trh. Vliv poklesu zásob ropy v dnešních vládních údajích vyrovnal nečekaně silný růst zásob benzinu a dalších produktů.

Americká lehká ropa WTI po 17. hodině SELČ oslabila o 20 centů na 76,95 dolaru za barel. V úterý vystoupila až na 77,37 USD, nejvýše od konce června. Cena severomořské ropy Brent se snížila o několik centů po 76,60 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA klesly minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace o více než pět milionů barelů, což by mnohem hlubší pokles než očekávaný odhad 1,4 milionu barelů. Naproti tomu zásoby benzinu vzrostly o 1,6 milionu barelů proti odhadu růstu jen o 0,1 milionu. Výrazně vyšší proti odhadům byl i růst zásob nafty a topného oleje.

"Pro trh s ropou to asi nebude znamenat žádnou změnu. Čekám, že budeme dále sledovat vývoj na trhu akcií," řekl agentuře Reuters analytik Gene McGillian z firmy Tradition Energy.

Americké akciové indexy v první části obchodování vesměs mírně klesly v reakci na slabé údaje z amerického maloobchodu. Investoři na ropném trhu se nyní eminentně zajímají o další vývoj globální ekonomiky a signály o něm čerpají právě z akciového trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:06 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,57 76,65 New York - Nymex WTI srpen 76,95 77,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK