Akcie amerických firem šly dopoledne oběma směry

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. července (ČTK) - Akcie amerických korporací šly dopoledne oběma směry, ráno klesaly kvůli zprávě o tržbách maloobchodů. Příznivě ale na trh působily čtvrtletní výsledky hospodaření čipového gigantu Intel i jeho výsledkový výhled, napsala agentura AP.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o pětinu procenta na 10.383,7 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 2257,2 bodu se ztrátou dvou třetin procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Maloobchodní tržby v USA se v červnu snížily proti předchozímu měsíci o 0,5 procenta a šly dolů již druhý měsíc za sebou. K poklesu přispěly hlavně nižší příjmy prodejců aut a čerpacích stanic. Zpráva ministerstva obchodu vyvolává nové obavy z toho, jak vysoké bude zpomalení ekonomického růstu v druhé polovině roku a zda ekonomice nehrozí, že přestane růst.

Intel ve druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,89 miliardy dolarů (asi 58,3 miliardy Kč), zatímco o rok dříve měl ztrátu 398 milionů USD. Výsledek vysoko překonal odhady analytiků a patří k nejlepším přibližně za deset let. Tržby se vyšplhaly na 10,77 miliardy dolarů a také byly lepší, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK