Ropa po obratu na akciovém trhu začala růst a dostala se k 78 USD

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. července (ČTK) - Světové ceny ropy obnovily v závěru odpoledne růst a americká ropa se po počátečním poklesu pod 77 dolarů dostala až nad 78 dolarů za barel. Ropný trh vedle nečekaně vysokého poklesu zásob ropy v USA povzbudil pozdější obrat k růstu na akciovém trhu a oslabení dolaru k euru.

Americká lehká ropa WTI před 18. hodinou SELČ vystoupila až na 78,15 dolaru za barel a později se ustálila mírně pod 78 dolary. Navázala tak na úterní výstup na nejvyšší úroveň od konce června. Severomořská ropa Brent posílila o zhruba 70 centů na 77,35 USD.

Ropa po většinu dne oslabovala z úterního dvoutýdenního maxima a v mírné ztrátě zůstávala i krátce po údajích o překvapivě výrazném poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Ropný trh byl také pod tlakem zprávy o poklesu maloobchodních tržeb v USA, která srážela dolů akciový trh.

Americké akcie však díky příznivým výsledkům společnosti Intel začaly v polovině dne oživovat, což podpořilo i ropu. Její ceny se nyní nejvíce řídí právě vývojem akcií, které investorům v této nejisté době nejlépe signalizují budoucí vývoj americké a globální ekonomiky.

Pokles amerických maloobchodních tržeb oslabil kurz dolaru, který vůči euru klesl na dvouměsíční minimum. Slabý dolar podporuje cenu ropy, protože zvýhodňuje její nákupy mimodolarovým investorům.

Údaje o vývoji ropných zásob v USA byly smíšené. Zásoby ropy klesly minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace o více než pět milionů barelů, což byl mnohem hlubší pokles než očekávaných 1,4 milionu barelů a teoreticky by to mělo vést k růstu cen. Naproti tomu zásoby benzinu vzrostly o 1,6 milionu barelů, což bylo mnohem více, než se odhadovalo, stejně jako u zásob nafty a topného oleje.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:57 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 77,35 76,65 New York - Nymex WTI srpen 77,92 77,15

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK