Španělské banky si v červnu půjčily u ECB rekordní sumu

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 14. července (ČTK) - Španělské banky minulý měsíc prudce zvýšily své krátkodobé úvěry u Evropské centrální banky a objem těchto půjček překonal dosavadní rekordy. Plyne to z dnešních údajů španělské centrální banky, které naznačují, že finanční ústavy v zemi ohrožené dluhovou krizí řeckého typu stále nemají důvěru svých zahraničních partnerů na mezibankovním trhu.

Španělské banky požádaly ECB v červnu o úvěry v celkovém objemu 126,3 miliardy eur (3,2 bilionu Kč). Proti předešlému měsíci to znamenalo nárůst o plných 48 procent, sdělila španělská centrální banka na své webové stránce.

Většina španělských bank musí žádat o krátkodobé úvěry ECB, protože se jim nedaří získat peníze od bank na evropském mezibankovním trhu. Evropské banky se obávají, že jejich španělské protějšky mohou být ohroženy platební neschopností.

Finanční trhy nemají ani tak obavy o zdraví největších bank Santander a BBVA, ale zejména o situaci "cajas", místních spořitelen. Ty poskytly rozsáhlé úvěry do domácího realitního sektoru, který však zažil po mnohaletém úvěrovém boomu těžký pád a nyní po něm zůstaly miliardy eur dluhů a velké počty propadlých nemovitostí.

Španělská vláda trvá na tom, že domácí finanční instituce jsou zdravé a že se to prokáže, až budou tento měsíc zveřejněny výsledky celoevropských zátěžových testů bankovního sektoru. Vláda v posledních týdnech prosadila razantní rozpočtové úspory a reformu trhu práce, aby obnovila narušenou důvěru investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK