Výrobci mobilů podle analytiků zřejmě neměli příznivé čtvrtletí

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul/Helsinky 14. července (ČTK) - Největší světoví výrobci mobilních telefonů zřejmě přinesou nepříznivé výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Způsobily to potíže s dluhopisy v eurozóně a stoupající úspěch rivala iPhone od americké firmy Apple. Analytici říkají, že nové modely telefonů naznačí, jak se bude situace vyvíjet ve druhé polovině roku.

Výrobce mobilů BlackBerry již oznámil znepokojivá čísla o čtvrtletních dodávkách mobilů na trh. Oživil tím obavy, že ztrácí podíl na trhu ve prospěch Apple a dalších rivalů. Druhé ziskové varování zveřejnila finská Nokia, protože má s konkurencí iPhonu potíže.

"Zatímco prodej chytrých telefonů roste mnohem rychleji, než se myslelo, celkový růst trhu s mobily se zmírnil," uvedla analytička banky Goldman Sachs Simona Jankowská. Dodala, že počty prodaných přístrojů zřejmě vzrostly proti předchozímu čtvrtletí jen o dvě procenta místo pěti procent, jak Goldman Sachs odhadoval předtím. Druhé pololetí by ale mělo kopírovat běžné sezonní trendy.

Podle ankety agentury Reuters mezi analytiky 31 bank se prodané objemy za druhé čtvrtletí zvýšily o 13,8 procenta a za celý rok stoupnou o 11,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK