Ropa skončila kolísavé obchodování mírně níže na 77 dolarech

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes kolísaly mezi poklesem a růstem a nakonec uzavřely mírně pod úterním dvoutýdenním maximem nad 77 dolary. Ropný trh v závěru oslabilo pesimistické vyjádření centrální banky USA (Fed), které na trzích vyvolalo obavy o oživení největší světové ekonomiky.

Americká lehká ropa WTI v závěru oslabila o 11 centů na 77,04 dolaru za barel. Předtím ale díky dočasnému oživení akcií vystoupila až o jeden dolar na 78,15 dolaru za barel a na počátku dne klesla až na 76,38 USD.

Ropa nejprve oslabovala z úterního dvoutýdenního maxima a v mírné ztrátě zůstávala i krátce po údajích o překvapivě výrazném poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Ropný trh byl také pod tlakem zprávy o poklesu maloobchodních tržeb v USA, která srážela dolů akciový trh.

Americké akcie však díky příznivým výsledkům společnosti Intel začaly v polovině dne oživovat, což podpořilo i ropu. Její ceny se v tomto nejistém období nejvíce řídí právě vývojem akcií, který investorům nejlépe signalizuje možné vyhlídky americké a globální ekonomiky. Ropu tlačil vzhůru i slabý kurz dolaru.

Závěrečný impulz přišel zveřejněním zápisu z červnového zasedání měnového výboru Fedu. Členové výboru se shodli, že by měli být v případě nepříznivého ekonomického vývoje připraveni na dodatečné kroky ke stimulaci ekonomiky. Fed rovněž mírně zhoršil své odhady letošního růstu americké ekonomiky a vývoje trhu práce. Na americkém trhu akcií to vyvolalo nový pokles a ztrátu dosavadních zisků.

Údaje o vývoji ropných zásob v USA byly smíšené. Zásoby ropy klesly minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace o více než pět milionů barelů, což byl mnohem hlubší pokles než očekávaných 1,4 milionu barelů a teoreticky by to mělo vést k růstu cen. Naproti tomu zásoby benzinu vzrostly o 1,6 milionu barelů, což bylo mnohem více, než se odhadovalo; výrazně nad očekáváním rostly i zásoby nafty a topného oleje.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,70 76,65 New York - Nymex WTI srpen 77,04 77,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK