Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně, dolar klesl

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně. Důvodem byla zpráva z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), která naznačila, že bude potřeba zavést dodatečná opatření, aby se zabránilo oslabení ekonomiky. Technologické akcie však díky příznivým výsledkům hospodaření firmy Intel rostly.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 3,7 bodu, tedy 0,04 procenta, na 10.366,72 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však klesl o 0,17 bodu, neboli 0,02 procenta na 1095,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 7,81 bodu, čili 0,35 procenta, na 2249,84 bodu.

Zpráva z posledního zasedání měnového výboru Fedu ukázala, že představitelům banky děla větší starosti tempo ekonomického oživení. K tomu se přidaly slabší údaje o maloobchodním obratu za červen. Tržby maloobchodů již druhý měsíc za sebou klesly.

Trhy jsou v posledních týdnech nervózní, protože investoři se snaží zhodnotit rozsah možného zpomalení ekonomického růstu. Přestože hospodaření i výhledy firem Alcoa a Intel byly pozitivní, obavy o další vývoj ekonomiky zůstávají.

Nejhůře se vedlo bankovním společnostem. Index bankovního sektoru KBW Bank klesl o 1,6 procenta. JPMorgan Chase & Co oslabila o 0,3 procenta. Ztrácely i menší banky. Důvodem bylo varování, že menší banky, které dostaly pomoc od vlády, by mohly mít problémy se splacením této pomoci a mohly by se stát náchylné na převzetí.

Euro ve středu posilovalo a vůči dolaru se vyšplhalo na nejvyšší hodnotu za dva měsíce. Dolar oslaboval i vůči jenu. K poklesu americké měny přispěla statistika ze Spojených států a zpráva ze zasedání Fedu, které naznačily, že ekonomika USA zpomaluje.

V závěru obchodování dolar vůči jenu klesl o půl procenta na 88,27 JPY. Euro k dolaru stouplo na 1,2778 USD, což byla nejvyšší hodnota od května. V úterý euro skončilo na 1,2718 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK