IDC: Dodávky počítačů na trh ve čtvrtletí vzrostly o 22,4 pct

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 15. července (ČTK) - Dodávky nových osobních počítačů na trh ve druhém čtvrtletí vzrostly o 22,4 procenta na 81,5 milionu. Firmy začaly nahrazovat stárnoucí počítače novými a spotřebitelé mají zájem o nákup levnějších laptopů. Jedničkou na počítačovém trhů zůstala firma Hewlett-Packard. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost IDC.

"Trh s osobními počítači zůstává silný, ve fázi oživení, a to i navzdory hrozbám, kterým čelí širší ekonomické oživení, jako zpomalení růst na trhu práce a konzervativnější výhledy pro Evropu a Asii a Tichomoří," uvedl analytik IDC Jay Chou.

Jedničkou na trhu zůstal HP, jeho podíl však klesl o 1,6 procentního bodu na 18,1 procenta. Následovaly Dell a Acer, podíl obou firem na trhu se rovněž snížil, i když dodávky Dellu stouply o 19,1 procenta. Do první šestky se zařadily ještě společnosti Lenovo, Toshiba a Asustek, jejichž podíl na trhu ve čtvrtletí rostl.

Ve Spojených státech se dodávky osobních počítačů zvýšily o 12,6 procenta. Na prvních třech příčkách zde rovněž skončily HP, Dell a Acer. Čtvrtá příčka patří firmě Apple a jejímu počítači Mac. Dodávky Applu na americký trh ve druhém čtvrtletí stouply o 15,4 procenta a podíl na trhu se zvýšil na 8,8 procenta. V první pětce skočila ještě Toshiba, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK