Japonské akcie kvůli opatrnému postoji Fedu k oživení klesly

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. července (ČTK) - Japonské akcie dnes vlivem opatrného postoje americké centrální banky k oživení největší světové ekonomiky klesly o více než jedno procento. K jejich oslabení přispěly i nepříznivé technické indikátory, které investory přiměly vybírat zisky ze středečního vzestupu na třítýdenní maximum.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,1 procenta na 9685,53 bodu a v jednu chvíli se propadl až na 9667 bodů. Ve středu index získal 2,7 procenta a dostal se nejvýše od posledního červnového týdne.

Akciové trhy oslabil středeční zápis z červnového zasedání americké centrální banky (Fed). Představitelé Fedu se podle něj shodli, že v případě zhoršení vyhlídek ekonomiky by se měla banka připravit na zavedení dodatečných stimulačních opatření. To vyvolalo obavy z dalšího zpomalení americké ekonomiky.

Zpráva o zmírnění prudkého ekonomického růstu v Číně ve druhém čtvrtletí asijské trhy zpočátku povzbudila a snížila jejich ztráty, její dopad však nebyl nijak výrazný. Investoři celkově ochlazování čínské ekonomiky vítají, obávají se však, aby nebylo hlubší, než by bylo žádoucí.

Na devizovém trhu euro po zprávě z Číny zmírnilo počáteční ztráty, protože zpomalení čínské ekonomiky se ukázalo jako mírné a kontrolované. Rizikovější měny s vyššími úroky jako euro nebo australský dolar mají nyní tendenci těžit z příznivých zpráv o světové ekonomice. Euro je letos oslabováno obavami z evropské dluhové krize a k oživení mu dopomáhají příznivé zprávy, které zlepšují náladu investorů a zvyšují jejich chuť jít do vyšších rizik.

Euro vůči dolaru nejprve sestoupilo k 1,27 USD, nakonec však v Tokiu oživilo k 1,2750 USD a přiblížilo se zpět středečnímu dvouměsíčnímu maximu 1,2778 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,1 procenta na 83,328 bodu, k blízkosti středečního dvouměsíčního minima 83,205 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK