ČSÚ: Ceny zahraničního obchodu v květnu po dlouhé době vzrostly

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu se v květnu po dlouhodobém poklesu meziročně zvýšily. Dovozní ceny vzrostly o 3,1 procenta a vývozní o 0,3 procenta. Proti dubnu ceny dováženého zboží stouply o 2,7 procenta a u vyváženého o 2,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Dovozní ceny se podle něj zvýšily po třináctiměsíčním klesání, což ovlivnilo mimo jiné oslabení kurzu koruny vůči dolaru. Největší vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zdražení minerálních paliv o 35,4 procenta.

U vývozních cen statistici zaznamenali růst po devíti měsících. Největší vliv na jejich vývoj měl růst cen ostatních surovin o 36,6 procenta. Zvýšily se i ceny minerálních paliv o 12,5 procenta a chemikálií o 11,9 procenta. Naopak zlevnily stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží, a to shodně o 2,3 procenta. Potraviny byly levnější o 2,1 procenta a polotovary o 0,7 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, dosáhly v květnu meziroční hodnoty 97,3 procenta a meziměsíčně 99,4 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK