SZPI zakázala prodej zmrzliny, obsahovala i neuvedené arašídy

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej zmrzliny Imperium kokos. Výrobek obsahoval arašídy, jejichž obsah nebyl deklarován ve složení potraviny. Výrobek byl v České republice prodáván v řetězci Ahold. ČTK to uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Arašídy stejně jako všechny suché skořápkové plody - mandle, pistácie a různé ořechy - patří mezi alergenní složky a jako takové musejí být podle SZPI vyznačeny ve složení potraviny.

"Údaje o složení jsou životně důležité pro osoby trpící alergiemi na některé složky, neboť pouze podle složení poznají, zda určitou potravinu mohou bez obav konzumovat," uvedla Šmídtová.

Mražený krém Imperium kokos byl vyroben v Polsku. Distributorem na území ČR byl podnikatel Jaromír Macháček - J.A.D. z Litovle. Výrobek bylo možné zakoupit výhradně v provozovnách obchodního řetězce Ahold.

Inspekce krém zakázala a nařídila jeho stažení z oběhu. Přes 10.000 balení této potraviny se inspektorům podařilo zadržet ještě ve skladech distributora. Větší část se však už dostala do obchodů, tedy ke konečným spotřebitelům. Podle SZPI vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti potraviny nelze vyloučit to, že někteří spotřebitelé mají výrobek stále doma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK