Zisk švýcarské Novartis ve 2. čtvrtletí vzrostl o 19 procent.

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 15. července (ČTK) - Čistý zisk švýcarského farmaceutického koncernu Novartis se ve druhém čtvrtletí díky svižnému růstu tržeb zvýšil meziročně o 19 procent na 2,44 miliardy dolarů (zhruba 49 miliard Kč) a společnost zvýšila odhad tržeb pro celý rok. Dopady snah o úspory zdravotních výdajů v některých evropských zemích vyrovnala silná poptávka po nejnovějších lécích, sdělila dnes firma.

Čtvrtletní tržby Novartisu vzrostly o 11 procent na 11,72 miliardy dolarů. Firma díky tomu zlepšila své odhady celoročních tržeb a nyní očekává, že růst se bude letos pohybovat ve vysokých jednociferných číslech.

"I přes omezování nákladů v EU jsme dosáhli skvělého růstu tržeb," řekl novinářům generální ředitel společnosti Joe Jimenez. Limity na výdaje za léky již zavedly Řecko a Španělsko, které dluhová krize přinutila k razantním úsporám; k témuž se ještě letos chystá Německo.

Výnosy základní farmaceutické divize Novartisu rostly o osm procent na 7,67 miliardy dolarů. Zhruba třetinu z nich zajistily příjmy z prodeje dvou produktů - léku na vysoký tlak Diovan a přípravku proti rakovině Glivec.

Divize vakcín a diagnostiky zvýšila tržby o 11 procent na 1,97 miliardy dolarů. Výnosy divize spotřebních produktů vzrostly o sedm procent na 1,51 miliardy USD.

Novartis očekává, že do konce roku získá souhlas antimonopolních úřadů s převzetím producenta péče o zrak Alcon. Společnost se dohodla na koupi 77 procent akcií Alconu se švýcarským potravinářským koncernem Nestlé a trvá na své nabídce vykoupit zbytek akcií z trhu výměnou za své akcie. Proti tomu však vystupuje řada akcionářů Alconu i správní rada firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK