Pražská burza dopoledne váhavě roste, index PX stoupl o 0,31 pct

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Pražská burza se dopoledne při nízké aktivitě investorů nevzdaluje daleko od nuly, kolem 11:00 hlavní index PX posiloval proti středečnímu závěru o 0,31 procenta na 1178,4 bodu. Jednotlivé emise v systému nejvíce obchodovaných akcií SPAD většinou zatím nenabraly jasný směr, vyplývá z informací burzy.

Akcie energetické společnosti ČEZ dopoledne oslabují o 0,06 procenta na 882,30 Kč. Rakouská Erste Bank se pohybuje oběma směry nedaleko nuly a kolem 11:00 získala 0,25 procenta na 761,80 Kč, zatímco cenné papíry Komerční banky zpevnily o 1,08 procenta na 3650 Kč. Dopoledne nejvíc ztrácí developerská společnost ECM, a to 3,91 procenta na 180,64 Kč.

Podle Terezy Špačkové ze společnosti Patria Direct pražská burza čeká na odpolední impulzy. "Pražská burza... stejně jako ostatní vyčkává na odpolední záplavu událostí v podobě hospodářských výsledků první z velkých amerických bank, JPMorgan Chase, ale také na klasickou čtvrteční sadu makrodat. Obchodování je tak zcela podřízeno této náladě a ani neočekávám, že by se to mělo během dopoledne změnit - naopak odpoledne by mohlo být o poznání živější," uvedla Špačková.

Koncem týdne je možné podle Pavla Hadrouška z Fio banky čekat větší výkyvy u akcií Erste a Komerční banky. "Energetické tituly ČEZ a NWR se zdají bez většího zájmu investorů," dodal. Předpověděl také, že u cenných papírů telekomunikačního operátora Telefónica O2 bude převažovat vybírání zisků a po vzoru USA a dále bude oslabovat mediální CME, jejíž akcie dnes zatím oslabily o 0,29 procenta na 449,20 Kč.

Většina evropských trhů se dopoledne pohybuje mírně v záporných číslech, uvedla Patria Online. Podle Hadrouškova odhadu se evropské trhy potýkají s poklesem asijských indexů. O tom, zda budou akciové indexy schopny pokračovat v rostoucím trendu, mohou rozhodnout výsledky amerických bank a dalších firem, doplnil.

V hledáčku investorů budou dnes podle Hadrouška výsledky JPMorgan Chase a Google. "Nečekáme, že by tyto instituce svými výsledky zklamaly, naopak dají se čekat čísla, která překonají odhady trhu," uvedl. Důležitější však podle něj bude reakce investorů na zveřejněné údaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK