Chystané úspory podle analytiků omezí v roce 2011 ekonomický růst

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Plánované úspory nové vlády ve výdajích státu i možné zvýšení některých daní omezí ekonomický růst v příštím roce. Shodují se na tom nové odhady finančních institucí. Ekonomika tak podle nich v příštím roce poroste o méně než dvě procenta, zatímco ještě před několika měsíci odhadovali analytici růst HDP o dvě až 2,5 procenta. Pro letošek odhady ekonomové nezměnili a očekávají růst mezi jedním až dvěma procenty.

"Snížení ratingu nyní ČR rozhodně nehrozí. Úsporná opatření nové vlády však pro příští rok přinesou oslabení tempa hospodářského růstu. Podle našeho odhadu o půl procentního bodu," uvedli analytici Raiffeisenbank. Předpokladem ovšem je, že ekonomiky eurozóny a Německa porostou o 1,5 procenta a ekonomiky Slovenska a Polska o čtyři, respektive o 3,2 procenta.

Tuzemská ekonomika sice podle analytiků České spořitelny potvrdila, že je venku z recese, do budoucna bude ovšem její růst ovlivňovat fiskální konsolidace. Tahounem růstu by měl být příští rok průmysl, naopak spotřeba domácností by měla být úsporami dotčena. "Opatřením, které bude mít největší dosah na tuto složku HDP, je snížení dávek a zvýšení některých daní," uvádí prognóza ČS.

I podle odhadů Komerční banky bude jedním z faktorů ovlivňujícím dynamiku české ekonomiky fiskální restrikce. "Nová vláda po volbách se patrně bude snažit konsolidovat veřejný rozpočet i v příštím roce, prozatím je ovšem nejasné časování, velikost i struktura této konsolidace," uvádí ekonomové KB. Příští rok by měla podle nich ekonomika růst o 1,3 procenta. Pro letošek očekávají růst o 1,9 procenta.

Kvůli omezení spotřeby domácností v důsledku změn plánovaných novou vládou očekává nižší růst i UniCredit Bank. Ta změnila svůj výhled pro příští rok z 2,4 procenta na 2,2 procenta.

Vláda plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů. Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření. Cílem změn je vytvořit na příští rok státní rozpočet s deficitem pod 135 miliard korun.

Odhady finančních institucí k vývoji HDP v roce 2010 a 2011

Instituce 2010 2011* UniCredit Bank 1,8 % 2,2 % (2,4 %) Raiffeisenbank 1 % 2 % (2,5 %) Komerční banka 1,9 % 1,3 % (2 %) Česká spořitelna 1,8 % 1,7 % (2,2 %)

* v závorce je uveden předchozí odhad

Zdroj: Banky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK