Banky v USA zabavily kvůli nesplácení rekordní počet nemovitostí

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Banky v USA ve druhém čtvrtletí zabavily kvůli nesplácení hypotéky rekordní počet domů. Trh stále trápí vysoká nezaměstnanost a pokles mezd. Celkem banky v období duben až červen převzaly 269.962 nemovitostí. Proti předchozímu čtvrtletí je toto číslo vyšší o pět procent, meziročně až o 38 procent. Vyplývá to ze zprávy agentury RealtyTrac.

Do konce letošního roku zřejmě počet zabavených domů překoná jeden milion. Více než tři miliony domácností pak pravděpodobně alespoň jednou obdrží upozornění na možné riziko zabavení nemovitosti, tedy včetně oznámení o zpoždění ve splácení.

"Zásadní podmínky se nezměnily," uvedl viceprezident RealtyTrac Rick Sharga. Trh bydlení podle něj stále trápí vysoká nezaměstnanost a slabý ekonomický růst a u více než pěti milionů úvěrů hrozí nesplácení.

V roce 2005, tedy v dosud posledním roce, který je považován v odvětví za "normální", obdrželo upozornění na možné riziko zabavení zhruba 530.000 domácností. Banky zabavily 100.000 domů, dodal Sharga.

Za letošní první pololetí dostalo v USA upozornění na riziko zabavení domu 1,65 milionu domácností. Proti druhé polovině roku 2009 je to o pět procent méně, meziročně je však toto číslo vyšší o osm procent. Zabaveno bylo téměř 528.000 domů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK