AČCKA: Stávka v Řecku zpozdila odlety desítek Čechů na dovolenou

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Řecké nepokoje poprvé ovlivnily dovolenou českých turistů. Dnešní stávka řeckých letových dispečerů zatím nedovolila odletět z Česka do Řecka více než stovce lidí, podobný počet čeká na návrat do České republiky. ČTK to sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"Podrobnosti stále zjišťujeme, rekreanty, kterých se to týká, cestovní kanceláře informují telefonicky, případně se o ně starají na letišti," uvedl Okamura. Podle Okamurova odhadu se zpoždění dotkne dvou dnešních letů. Letecké společnosti v očekávání protestu část letů přesunuly na dřívější časy.

"V souvislosti s aktuální situací v Řecku musel být přibližně o šest hodin odložen odlet z ostrova Kos do Brna. České aerolinie cestujícím v Kosu poskytly teplý oběd," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Komplikace s ostrovem Kos řeší i konkurenční letecká společnost Travel Service. Mluvčí Vladimíra Dufková ale nevidí situaci dramaticky. Podle ní bude mít odlet Travel Servisu na Kos zpoždění zhruba hodinu, jiný let společnost přesunula na dobu před začátkem stávky, o čemž informovala cestovní kancelář.

Dnešní akce v Řecku následuje po generální stávce z minulého čtvrtka, která vyvolala v zemi značné problémy v dopravě a veřejných službách. Českých rekreantů se však protesty zatím netýkaly, neboť na oblíbených ostrovech se neprojevovaly.

Řečtí letoví dispečeři se dnes od 10:00 čtyřhodinovým přerušením práce připojili ke stávce odborů veřejného sektoru proti vládnímu návrhu důchodové reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK