Německo snížilo odhad letošního rozpočtového schodku na 4,5 pct

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. července (ČTK) - Německo snížilo prognózu rozpočtového schodku pro letošní rok na 4,5 procenta hrubého domácího produktu z lednových 5,5 procenta. Na tři procenta, což je maximum povolené v rámci rozpočtových pravidel Evropské unie, se má schodek snížit v roce 2012, tedy o rok dříve, než vláda původně plánovala. V roce 2013 má deficit činit dvě procenta HDP. Uvedlo to dnes německé ministerstvo financí.

V loňském roce deficit rozpočtu největší evropské ekonomiky činil 3,1 procenta HDP. Letos vláda předpokládala kvůli následkům ekonomické krize prudký nárůst deficitu.

Ke zlepšení odhadu přispívá nižší nezaměstnanost, než se čekalo, díky které vláda vyplatí méně na podporách v nezaměstnanosti, a vyšší daně, napsaly agentury AP a Reuters.

Vláda kancléřky Angely Merkelové tento měsíc schválila úsporný plán, který má do čtyř let v rozpočtu ušetřit celkem 80 miliard eur (přes dva biliony Kč). Úsporná opatření vyvolala vlnu kritiky ze strany některých dalších velkých zemí. Těm se zdá, že Německo se snaží příliš brzy omezit podpůrná opatření zavedená kvůli finanční krizi. Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle však odmítá názor, že úsporný plán ohrožuje oživení německé ekonomiky.

Německá ekonomika loni klesla o rekordních pět procent, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Zemi tvrdě zasáhla světová hospodářská krize, která způsobila, že v Německu klesl objem vývozu, dovozu i celkových investic. Z nejhorší poválečné recese se německá ekonomika dostala ve druhém čtvrtletí minulého roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK