Piraeus Bank má zájem o dvě menší banky,chce být největší v Řecku

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. července (ČTK) - Čtvrtý největší bankovní dům v Řecku Piraeus Bank nabídl dnes vládě, že odkoupí její podíly na menších ATEbank a Hellenic Postbank (TT). Piraeus by se tím stala největším bankovním ústavem v Řecku z hlediska úvěrů a vkladů. Řecká vláda považuje koncentraci bankovního sektoru za klíč k přežití domácích bank.

Šéf Piraues Bank Michael Sallas řekl, že jeho banka nabízí za vládní podíly v obou bankách 701 milionů eur (17,9 miliardy Kč). Vláda má na ATEbank 77,31 procenta a na TT drží 33,04 procenta.

"Nová bankovní skupina bude v Řecku největší co do tržního podílu na půjčkách a vkladech. Bude také druhou největší bankovní skupinou v širším regionu," řekl Sallas. Nová instituce by disponovala aktivy přes 105 miliard eur, v čistém vyjádření by měla rozpůjčováno 69 miliard eur a vklady u ní by dosahovaly 64 miliard eur.

Socialistická vláda vyzývá banky ke vzájemnému slučování, z něhož by vznikaly silnější finanční ústavy. Ty by měly větší šanci přežít nynější dluhovou krizi země a vyrovnat se se zahraniční konkurencí.

"Banky tyto strategické kroky naléhavě potřebují. Je jasné, že země potřebuje méně bank, zato silnějších," řekl dnes v parlamentu ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Slíbil, že vláda bude tento trend důrazně prosazovat.

Šest největších řeckých bank bude příští týden mezi 85 evropskými bankami, u nichž by měly národní a evropské instituce zveřejnit výsledky takzvaných zátěžových testů. Ty odhalí, do jaké míry jsou jednotlivé banky ohroženy otřesy v ekonomice a na finančních trzích, a měly by uzavřít krizi eura obnovením důvěry investorů ve finanční systém eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK