Spotřeba energie ČEZ za pololetí vzrostla o 4,2 pct na 30.200 GWh

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Čistá spotřeba energie vyrobené společností ČEZ za první pololetí stoupla na 30.206 gigawatthodin. V meziročním srovnání je to nárůst o 4,2 procenta. ČTK to na základě odhadů ČEZ sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Po očištění teplotních vlivů činí spotřeba energie ze zdrojů ČEZ 29.962 GWh, což je meziroční růst o 3,2 procenta, po očištění o kalendářní vlivy činí meziroční růst 2,9 procenta.

Podle Kříže se nárůst o 4,2 procenta může jevit jako silný, ale je způsoben především tím, že loňské první pololetí bylo silně ovlivněno vrcholící hospodářskou krizí. "Stále jde o spotřeby nižší než před krizí, ale určitý optimismus čísla posledních měsíců dávají, přesto jsme v prognózách stále opatrní," uvedl.

Skupina ČEZ vyrobila loni celkem 65,3 terawatthodin elektřiny a 13.040 terajoulů tepelné energie. Firma v loňském roce zároveň vykázala rekordní zisk 51,9 miliardy korun.

V prvním čtvrtletí 2010 zaznamenal ČEZ meziroční zisk 17,46 miliardy Kč. Výsledky podle vedení společnosti poznamenalo především meziroční snížení cen prodané elektřiny. Poptávka po elektřině v prvních třech měsících nicméně vzrostla o 1,4 procenta.

V letošním roce plánuje ČEZ dosáhnout čistého zisku necelých 47 miliard korun. Analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus je mírně optimističtější. "ČEZ je zatím na dobré cestě svůj plán zisku splnit nebo možná i lehce překonat. Moje aktuální projekce zisku ČEZ pro letošní rok je lehce nad 48 miliard korun," uvedl.

Podle analytika Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities by se letos měly více projevit efekty předchozích akvizic firmy. Čistý zisk ČEZ za letošní rok odhaduje také kolem 48 miliard korun.

lko vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK