Cena ropy se kvůli horší statistice vrátila pod 76 dolarů

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích snižovaly a dolů je táhla především horší statistika ze Spojených států a s ní související pokles akciových trhů. Pokles cen je reakcí na obavy, že pokud se zpomalí hospodářský růst v USA, bude proti původnímu očekávání i slabší poptávka po ropě.

Krátce před 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena snížila asi o dvě procenta. Severomořská ropa Brent zlevnila o trochu méně a pohybovala se rovněž kolem 75,50 USD.

V první části obchodního dne ještě cena ropy zpevňovala, v té době nicméně akciové trhy ještě vykazovaly růst. WTI se tak dopoledne vyšplhala až na 77,66 USD. Americké akcie zahájily obchodování v mírné ztrátě a hned ji začaly citelně prohlubovat.

Analytik finančního ústavu Commerzbank Eugen Weinberg řekl, že trhy jsou teď pod vlivem obecné nálady a makroekonomických indikátorů a na vztah mezi nabídkou a poptávkou po ropě reagují méně.

Na cenu ropy zapůsobila hlavně statistika, která ukázala, že průmyslová výroba v USA se v červnu o 0,1 procenta zvýšila. Trh přitom čekal, že se o 0,1 procenta sníží. Pokles cen ropy se zrychlil po zprávě, že se v průběhu tohoto měsíce nečekaně zhoršila aktivita v průmyslu na východě Spojených států.

Trh posuzoval i zprávu, že růst čínské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zpomalil na 10,3 procenta. Pokles byl trochu výraznější, než se čekalo, i tak se s ním ale obecně počítalo a předpokládá se, že tempo růstu čínské ekonomiky bude klesat i po zbytek roku. Jednak odeznívá vliv opatření na podporu ekonomiky, jednak vláda zavedla opatření, aby zchladila explozivní růst trhu nemovitostí.

Cena ropy se na přelomu let 2008 a 2009 snížila pod 40 dolarů za barel, za více než rok se ale zhruba zdvojnásobila. Analytici růst cen přičítají vyšší poptávce v řadě mladých tržních ekonomik, především v Asii.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,52 76,77 New York - Nymex WTI srpen 75,54 77,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK