Legendární finančníci KKR vstoupili s akciemi na burzu NYSE

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Na akciové burzy NYSE v New Yorku se dnes uskutečnil dlouho očekávaný debut legendární finanční společnosti Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Akcie firmy se začaly obchodovat v kurzu 10,50 USD a během první části obchodování se vyšplhaly až na 11,08 USD. Znamenal to nárůst o 5,5 procenta, ačkoli trh jako celek oslaboval.

KKR je společností soukromého kapitálu, které se většinou zaměřují na výnosné investice a na odkupy celých firem nebo jejích částí. KKR patří k ikonám mezi těmito společnostmi a stála u zrodu odvětví.

"Dnešní vstup na burzu NYSE je pro KKR důležitým okamžikem a investorům dá možnost podělit se o hodnoty, které naše společnost vytváří," uvedli ve společné tiskové zprávě Henry Kravis a George Roberts.

Akcie KKR se obchodovaly na burze Euronext, která sídlí v Amsterodamu. Z ní teď přecházejí na NYSE. Oba trhy ale už patří pod jednu velkou skupinu. KKR se tak připojí ke konkurenční společnosti Blackstone, která je na NYSE od roku 2007.

Umístění akcií na Big Board, jak se někdy burze NYSE říká, by mělo firmě zajistit širší zájem investorů. Kotace jejích akcií by také mohla sloužit jako vodítko pro další firmy soukromého kapitálu, které o vstup na burzu v současné době usilují.

Firmu v roce 1976 založil Jerome Kohlberg a jeho bratranci Henry Kravis a George Roberts. KKR hojně využívá takzvaného pákového efektu, kdy odkupy firem uskutečňuje za pomoci vypůjčeného kapitálu. V tomto ohledu patří k průkopníkům odvětví. Firma od svého vzniku realizovala odkupy za více než 400 miliard dolarů (přes 7,9 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK