Španělsko prodalo dluhopisy za tři miliardy eur; zájem byl vysoký

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Londýn 15. července (ČTK) - Španělsko dnes úspěšně prodalo další dluhopisy v objemu tří miliard eur (asi 76,4 miliardy Kč) splatné za 15 let. Poptávka po cenných papírech byla značná a více než polovinu jich koupili zahraniční investoři. Úrok je ale výrazně vyšší než v předchozí aukci. Tento týden prodávaly dluhopisy i další země z periferie eurozóny a všechny úspěšně.

Právě periferii eurozóny investoři sledují nejvíce. Mají totiž obavy, zda se dluhová krize z Řecka může nějakým způsobem přenést na další země s vysokým zadlužením. To je hlavně Portugalsko a Španělsko. Úspěšný výsledek aukcí státních dluhopisů v těchto dvou zemích tak přispěl k celkovému zklidnění.

Španělsko ale musí zaplatit mnohem vyšší úrok, než jaký platilo dosud. Země sice kupon stanovila na 4,65 procenta, nakonec se ale výnos vyšplhal až na 5,116 procenta. Znamená to, že zájemci byli ochotni zaplatit méně, než činila nominální hodnota cenných papírů. V minulé aukci z 22. dubna se výnos ustálil na 4,434 procenta. I tak je ale výsledek lepší, než očekával trh.

"Výsledek potvrzuje, že chuť na španělské dluhopisy zde pořád je," řekla analytička ústavu UniCredit Chiara Cremonesiová. Před aukcí se tržní výnos pohyboval kolem 5,20 procenta, takže výsledek lze považovat za úspěch, byť znamená prodražení obsluhy dluhu. Pozitivní je rovněž to, že Madrid prodal cenné papíry s velkým předstihem, než činí splatnost dluhopisů v objemu 16 miliard eur. Ta připadá na konec července.

Mezi investory panovaly obavy, že zájem o španělské dluhopisy budou mít pouze tamní banky. Podle zdroje agentury Reuters ale více než 50 procent dluhopisů má zahraničního vlastníka.

Takzvaný poměr bid-to-cover, který je klíčovým ukazatelem zájmu o dluhopisy, činil 2,57. Hodnota je násobkem poptávaného objemu vůči objemu nabízenému. Znamená to, že investoři podali žádost o nákup dluhopisů až za 7,7 miliardy eur, zatímco Španělsko nabízelo cenné papíry jen za tři miliardy eur. V minulé aukci tento poměr činil 1,79.

Emise jako taková není prakticky v ničem výjimečná. Naprostá většina států prodává státní dluhopisy pravidelně a z jejich výnosů hradí splatné závazky z jiných cenných papírů vydaných dříve. V současné době se těmto aukcím věnuje větší pozornost jen kvůli zájmu, jaký investoři o tyto cenné papíry projeví, nikoli proto, že se tyto aukce konají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK