Polovina Američanů s profilem na sociální síti se bojí o soukromí

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Polovina Američanů, kteří mají profil na nějaké internetové sociální síti jako Facebook či MySpace, se obávají o své soukromé údaje. Nejvíce se bojí lidé starší 60 let a větší obavy mají ženy než muži, ukázaly dnes výsledky průzkumu, který provedl americký institut veřejného mínění Marist College Institute for Public Opinion.

"Jsme v éře informací. Někteří lidé se k rozsahu internetových informací staví s obavami, neochotou a plaše. Pocit soukromí se tak u některých lidí vytrácí," řekl šéf průzkumu veřejného mínění na institutu Lee Miringoff.

Průzkum ukázal, že z dotázaných 1004 lidí se o privátní otázky na webových společenských sítích obává 27 procent uživatelů. Dalších 23 procent dotázaných se bojí velmi. U starších lidí se přitom zřejmě projevuje to, že jim sdílení osobních dat na síti nepřijde tak přirozené jako dnešním mladým lidem. Ti se ke sdílení informací stavějí s menšími starostmi.

Obecně říká 43 procent Američanů, že udržuje kontakt přes nějakou sociální síť jako MySpace a LinkedIn. Profil na nějaké síti má ve Spojených státech 40 procent mužů a 45 procent žen.

Soukromí v sociálních sítích je teď živé téma. Facebook nedávno změnil svou politiku a dal uživatelům větší kontrolu nad tím, kolik informací bude v jejich profilech veřejně přístupných. Předcházely tomu ale protesty organizací, které na ochranu soukromí a práva spotřebitelů dohlížejí. Stěžovaly si hlavně na to, jak je těžké změnit špatné nastavení profilu, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK