Boeing možná dodá letouny 787 později; vidí ale vyšší poptávku

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle/Londýn 15. července (ČTK) - Americký výrobce letecké techniky Boeing možná první letadla 787 dodá až začátkem příštího roku. Šéf programu 787 Scott Fancher řekl, že jsou nutné další testy a bude také třeba vyměnit i některé přístroje z testovacího letadla. V oddělené zprávě pak Boeing sdělil, že globální poptávka po letadlech bude vyšší, než dosud předpokládal a Severní Amerika už nebude největším trhem.

Fancher je viceprezidentem divize Boeing Commercial Airplanes, která se specializuje na výrobu dopravních letadel. Na tiskové konferenci Fancher řekl, že Boeing má pořád v úmyslu první letoun 787 dodat japonské letecké společnosti ANA ještě do konce tohoto roku, jak původně plánoval. Zároveň ale opatrně připustil možnost zpoždění, což by znamenalo dodání v prvních týdnech roku 2011.

Boeing ale příznivě hodnotí vyhlídky celého trhu dopravních letadel na příštích 20 let. Poptávku po nových letadlech do roku 2029 tak zvýšil o 6,5 procenta na 30.900 letounů, zatímco v loňské prognóze předpokládal, že bude třeba jen asi 29.000 letadel. Objem letecké dopravy by měl růst o 5,3 procenta ročně a největším trhem by se měla stát oblast Asie a Tichomoří. Na druhé místo by tak odsunula Severní Ameriku.

Viceprezident divize dopravních letadel Randy Tinseth novinářům v Londýně řekl, že poptávka po letadlech půjde hlavně od nízkonákladových dopravců. Projeví se ale i nutnost obnovy letového parku a své sehraje také vyšší hospodářský růst. Objem nových zakázek dosáhne zhruba 3,6 bilionu dolarů (asi 71,5 bilionu Kč), což je o 12,5 procenta více, než Boeing předpovídal v loňské prognóze.

Boeing příznivý výhled poptávky po letadlech nastínil jen pár dnů před zahájením největšího světového aerosalonu, který se bude tradičně konat ve Farnborough u Londýna.

Boeing předpovídá, že Evropa bude do roku 2029 potřebovat 7190 nových letadel, jejichž souhrnná hodnota bude činit zhruba 800 miliard dolarů (asi 15,9 bilionu Kč). Ačkoli objem letecké dopravy v celém světě poroste tempem 5,3 procenta ročně, počet přepravených pasažérů se bude zvyšovat o 4,2 procenta ročně.

Do vývoje letecké dopravy ale zasáhnou ceny ropy. Boeing sice očekává, že budou nadále kolísat, s jejich výraznými změnami ale nepočítá. Během příštího roku se ceny podle předpokladů firmy budou pohybovat v pásmu 75 až 85 dolarů za barel, v dalších 20 letech ale budou kolísat pouze v pásmu 70 až 90 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK