MfD: O správu datových center ČEZ usilují T-Systems a Telefónica

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Energetická firma ČEZ chce nejméně na deset let přenechat provoz většiny svých informačních technologií jiné firmě, od které si bude tyto služby kupovat. Zakázka má hodnotu deset miliard korun, utkají se o ni společnost T-Systems a konsorcium Telefónica O2, IBM a Hewlett Packard. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. Dodavatel bude zřejmě vybrán ještě letos, protože datová centra by měl přebrat nejpozději v červnu příštího roku.

"Očekáváme úsporu v řádu stovek milionů korun," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Podle informací MfD, které Kříž odmítl potvrdit, firma očekává, že vysoutěží cenu mnohem mnohem nižší než miliardu za rok, odhaduje ji na půl miliardy až 700 milionů korun.

ČEZ si nyní s uchazeči ujasňuje, jak velkou část svých datových center a s tím spojených služeb může energetická firma vyvést mimo své budovy. Informace, kterými ČEZ disponuje, mají význam i z hlediska státní bezpečnosti, některé se týkají také jaderných elektráren Temelín a Dukovany, připomíná list.

"Bezpečnostní aspekty celého projektu průběžně poskytujeme i Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost," uvedl Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK