Google zvýšil tržby i zisk, odhady analytiků ale nenaplnil

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 16. července (ČTK) - Americká internetová společnost Google ve druhém čtvrtletí hospodařila s výsledkem, který poprvé po dvou letech nenaplnil odhady analytiků. Firma sice zvýšila tržby i zisk, prudce jí ale vzrostly i náklady. Google plánuje další mohutné investice, které mají zajistit budoucí růst, akcie firmy ale na výsledky reagovaly propadem o téměř čtyři procenta.

Firma, která provozuje největší internetový vyhledávač na světě, ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 1,84 miliardy dolarů (zhruba 36,5 miliardy Kč). To je proti zisku 1,48 miliardy dolarů, jehož dosáhla před rokem, nárůst o 24 procent. Tržby se zvýšily také o 24 procent a dosáhly 6,82 miliardy dolarů (asi 135,4 miliardy Kč).

Zisk na jednu akcii činil 5,71 USD, a zvýšil se tak z předchozích 4,66 USD před rokem. Bez započtení mimořádných účetních položek ale Google na jednu akcii vydělal 6,45 USD, zatímco analytici v anketě agentury Reuters počítali s vyšším ziskem, a to 6,52 USD na akcii.

Takzvané čisté tržby se vyšplhaly na 5,09 miliardy dolarů, což je nad odhady analytiků. Ti v průměru předpokládali, že budou činit 4,98 miliardy dolarů. Čisté tržby nezahrnují náklady, které Google sdílí s partnerskými společnostmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK