Toyota postaví za 600 mil. USD novou továrnu v Brazílii

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. července (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. postaví svoji třetí továrnu v Brazílii. Továrna jí má pomoci uspokojit rostoucí poptávku po automobilech v Latinské Americe. Celková investice do závodu má činit 600 milionů USD (11,8 miliardy Kč). Největší výrobce aut na světě to uvedl v dnešním prohlášení.

"Poptávka po autech v Brazílii a sousedních zemích roste. Vidíme obrovský potenciál růstu v regionu," uvedl mluvčí Toyoty Hideaki Homma. Dvě továrny Toyoty v zemi v současnosti vyrábí kompaktní vůz Corolla a sportovně-užitkový vůz Hilux.

Výstavba továrny ve Sorocabě, státě Sao Paulo, začne v září. Nový závod má zahájit výrobu v druhé polovině roku 2012 a zaměstná 1500 osob. Roční kapacita výroby má v počátku činit 70.000 vozů.

Celkový prodej aut v Brazílii se loni zvýšil o 11 procent na 3,14 milionu vozů. Prodej Toyoty v zemi vzrostl o 18 procent na 95.000 vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Loni prodala 7,81 milionu vozů a letos chce prodej zvýšit o šest procent na 8,27 milionu vozů. Svou vedoucí pozici si firma vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Její pověst však na počátku letošního roku poškodilo rozsáhlé svolávání automobilů k opravě kvůli problémům s nechtěným zrychlováním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK