Akcie v Japonsku prudce klesly, dál oslabuje i dolar

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. července (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce oslabily a jejich hlavní index zaznamenal nejvýraznější propad za více než měsíc. Za poklesem ale nestály žádné jednoznačné důvody, podle analytiků se investoři patrně rozhodli vybrat zisky před prodlouženým víkendem, který Japonsko čeká. Na devizových trzích dál klesá dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 277,17 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 2,86 procenta na hodnotě 9408,36 bodu. Propadl se přes několik technických hranic podpory a ztrácely akcie napříč sektory. Širší index Topix klesl o 1,9 procenta na 840,58 bodu.

Vliv na pokles cen akcií měl i devizový trh, kde se zvyšuje kurz japonského jenu. Ten je nejvýše za posledních sedm měsíců a velmi zhoršuje pozice japonských vývozců. Objemy obchodů byly slabé, krátce po zahájení se však objevil větší prodej pokyn ze zahraničí, který stanovil trend. Ten se pak už jen prohluboval.

Dolar dnes pokračoval v poklesu a dolů jej částečně táhnou méně příznivá data o vývoji americké ekonomiky. Ta naznačují zpomalení největší ekonomiky světa, ačkoli americké úřady obecně na letošní rok počítají s růstem hrubého domácího produktu kolem tří procent. Podle analytiků je teď klíčové, zda se dolar udrží nad klíčovými technickými úrovněmi.

Dolar k jenu oslabil o 0,5 procenta na 87,02 JPY a během dne klesl pod 87 JPY. Teď bude důležité, zda nespadne pod 86,96 JPY, což je dno ze začátku července. Pokud tuto úroveň neudrží, otevírá se cesta k 84,82 JPY, kde byl dolar loni v listopadu. To byla zároveň jeho nejslabší hodnota za 14 let.

Euro k dolaru se pohybovalo blízko dvouměsíčního maxima, po čtvrtečním růstu o 1,6 procenta o 0,2 procenta oslabilo a jeho kurz se ustálil na 1,2916 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,1 procenta na 82,443 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK