ČSÚ: Pohonné hmoty za dva týdny většinou zlevnily

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic za uplynulé dva týdny klesly, kromě plynu LPG. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,59 koruny za litr a byl tak o 11 haléřů levnější než ve 26. týdnu. Motorová nafta zlevnila o 14 haléřů a v uplynulém týdnu se prodávala na průměrné úrovni 31,55 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se za dva týdny snížila o sedm haléřů na 32,14 koruny za litr. Naproti tomu cena plynu LPG vzrostla v průměru o šest haléřů na 14,51 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích údajů ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu spíše stagnovaly. Za týden do neděle klesla průměrná cena benzinu Natural 95 o jeden haléř na 32,42 koruny za litr. Nafta pak zdražila o dva haléře na 31,39 koruny za litr.

Analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting v pondělí uvedl, že ceny pohonných hmot jsou nyní stabilní a patrně zůstanou na stejné úrovni i v dalších dnech. "Cenová stabilita plyne z rovnováhy mezi vyšší poptávkou pohonných hmot v létě a z druhé strany relativně příznivou cenou ropy a posilující koruny," vysvětlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK