AMD díky obnovení poptávky po čipech klesla ztráta na 43 mil. USD

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 16. července (ČTK) - Výrobce čipů Advanced Micro Devices Inc. (AMD) ve druhém čtvrtletí výrazně snížil ztrátu na 43 milionů USD (843,9 milionu Kč) z loňských 330 milionů USD. Bez mimořádných položek firma dokonce vykázala zisk. Výsledky podpořilo obnovení zájmu o počítače, které používají čipy, a restrukturalizace.

Bez mimořádných položek zisk činil 83 milionů USD, tedy 11 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 244 milionů USD, neboli 37 centů na akcii, ve druhém čtvrtletí předchozího roku. Firma tak překonala odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk šest centů na akcii.

Tržby se zvýšily o 40 procent na 1,65 miliardy USD. AMD těžila hlavně z růstu výdajů firem za nové počítače a servery. V době recese firmy šetřily na vybavení, včetně počítačů, což se promítlo i do poklesu zájmu o čipy. Počítačový sektor zažil jeden z nejhorších propadů ve své historii.

AMD rovněž podnikla několik kroků ke snížení nákladů. Největší změnou bylo oddělení továren na výrobu čipů do samostatné firmy GlobalFoundries Inc. za podpory emirátu Abú Zabí. Cílem bylo snížit dluh a náklady. Polovodičové továrny vyžadují vždy po několika letech modernizaci v objemu mnoha miliard dolarů, což zatěžovalo rozvahu AMD. Nyní firma vlastní v novém podniku přes 30 procent. Ve druhém čtvrtletí zaúčtovala v souvislosti s GlobalFoundries ztrátu 120 milionů USD.

Zpráva AMD přichází krátce poté, co hlavní konkurent Intel oznámil nejvyšší příjmy a ziskovou marži ve 42leté historii. Čipy AMD se nachází uvnitř 20 procent osobních počítačů a serverů na světě, téměř všechny ostatní používají čipy Intelu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK