Zahraniční obchod eurozóny se v květnu propadl do schodku

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. července (zpravodaj ČTK) - Zahraniční obchod eurozóny se v květnu propadl do deficitu ve výši 3,4 miliardy eur. O měsíc dříve skončil s přebytkem 0,3 miliardy eur a v květnu loňského roku s přebytkem 2,2 miliardy eur. Vývoz v meziměsíčním srovnání v květnu vzrostl o 1,6 procenta a dovoz o 4,2 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Schodek celé Evropské unie činil v květnu 15,1 miliardy eur, v dubnu to bylo 11,0 miliardy eur a ve stejném období loňského roku 7,0 miliardy eur. Vývoz v rámci celé sedmadvacítky v květnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 0,9 procenta a dovoz o 4,1 procenta.

Na výši deficitu zahraničního obchodu celé Evropské unie se podepsaly především rostoucí ceny energií. Schodek v tomto případě v období od ledna do dubna letošního roku vzrostl až na 91,5 miliardy eur, zatímco ve stejném období loňského roku činil 76,1 miliardy eur.

EU je sice do značné míry závislá na dovozu energií, ale výrobků se jí v souladu s ekonomickým oživením daří vyvážet stále více. V období od ledna do dubna 2010 přebytek činil 50,5 miliardy eur, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 34,7 miliardy eur.

Obchod evropské sedmadvacítky od začátku letošního roku roste se všemi významnými zahraničními partnery s výjimkou dovozu ze Spojených států, který se ve srovnání s rokem 2009 propadl o 10 procent. Největší nárůst EU zaznamenala v případě vývozu do Brazílie (46 procent), Číny (43 procent) a Turecka (40 procent). V případě dovozu pak u Ruska (40 procent), Indie (18 procent) a Turecka (15 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK