Akcie ArcelorMittal dnes končí na burze, dalo se na nich vydělat

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Praha 16. července (ČTK) - Na české burze cenných papírů RM-Systém dnes končí obchodování s akciemi největší tuzemské hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava. Informují o tom webové stránky RM-Systému. Důvodem je, že mimořádná valná hromada firmy minulý měsíc schválila vytěsnění drobných akcionářů. Všechny akcie proto přejdou do rukou dosavadního majoritního vlastníka firmy ArcelorMittal Holdings AG.

Na nákupu akcií největší tuzemské huti se dalo v minulosti mimořádně vydělat. Podle Romana Jandíka z RM-Systému šlo o jeden z oblíbených obchodovaných titulů. "Na akciích se dalo vydělat i 33 tisíc procent," podotkl Jandík. Nejnižší cena jedné akcie ostravské huti byla v roce 2001, kdy se tento titul dal koupit i za méně než 20 korun. Svých maxim naopak dosáhl v roce 2007 a 2008. V těchto letech několikrát překročil hodnotu 6700 korun, což byla cena 335 krát větší než v roce 2001.

Kdo tedy v roce 2001 investoval do nákupu akcií ostravské huti například 10.000 korun, mohl se dnes z něho stát milionář. Od majoritního vlastníka by inkasoval při vytěsnění za tyto nakoupené cenné papíry dva miliony korun při ceně 4000 Kč za akcii.

"Když se podíváme trochu do historie, zjistíme, že kurz akcie dosáhl svých minim v průběhu roku 2001. Po roce 2002 následoval poměrně prudký růst spojený s příchodem nového vlastníka a boomu českého ocelářství. Díky nové legislativě byla společnost v roce 2004 vyřazena z oficiálního trhu burzy. Tehdy se ještě kurz pohyboval kolem 700 korun," přiblížil Jandík.

Spolu s otevřením volného trhu burzy RM-Systém byly akcie opět přijaty k obchodování v srpnu 2005 s kurzem 1650 korun. "Následoval postupný nárůst kurzu akcie, který dosáhl svých maxim v roce 2007 a 2008. ArcelorMittal Ostrava se tím zařadil mezi tituly, na kterých se dalo na tuzemském akciovém trhu nejvíce vydělat," podotkl zástupce RM-Sysému.

Následná finanční krize se promítla i do hospodaření oceláren a největší panika na jaře 2009 srazila kurz pod 1500 Kč. "Letošní rok ovlivňovaly hodnotu titulu zejména spekulace ohledně vytěsňovací ceny. Vzhledem k obrovskému nerozdělenému zisku společnosti většina minoritních akcionářů očekávala hodnotu podstatně výše a dá se očekávat, že hodnota akcie v squeeze outu (vytěšnění) bude mít ještě dohru u soudu, což ale na odchodu titulu z burzy nic nezmění," dodal Jandík.

Mimořádná valná hromada ArcelorMittal Ostrava schválila vytěsnění drobných akcionářů a vykoupení jejich akcií za 4000 korun za kus. Někteří akcionáři s cenou, kterou mají za své cenné papíry dostat, nesouhlasí. Podali proto žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě, ve které požadují dorovnání ceny nejméně na 7000 korun.

Akcie ArcelorMittal během dnešního posledního obchodovacího dne posílily o tři procenta na cenu 4150 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK