Akcie čínské AgBank debutovaly v Hongkongu slabým růstem

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 16. července (ČTK) - Akcie čínského finančního ústavu Agricultural Bank of China (AgBank) dnes debutovaly na burze v Hongkongu. V úvodu o ně byl solidní zájem a kurz se vyšplhal ze zahajovacích 3,25 hongkongského dolaru (HKD) až na 3,31 HKD. Akcie ale obchodní den zakončily růstem jen o 0,6 procenta na 3,27 HKD. Primární emise AgBank je největší na světě.

AgBank je poslední ze čtveřice největších bank v Číně, která se rozhodla jít s akciemi na burzu. Emisní cena byla minulý týden stanovena na 3,20 HKD, což bance vyneslo 19,3 miliardy amerických dolarů. Před zahájením obchodování se cena díky zájmu zvýšila na 3,25 HKD, což byla zároveň cena, za kterou se akcie začaly obchodovat.

AgBank se rozhodla pro takzvaný duální úpis, což znamená, že akcie vydala hned na dvou burzách. Ve čtvrtek už se s jejími akciemi začalo obchodovat na burze v Šanghaji, kde zpevnily o 0,8 procenta na 2,70 jüanu (CNY). Dnes ale přišly o 0,4 procenta a uzavřely na 2,69 CNY. Analytici předpokládali, že se kurz hned první den zvýší až o pět procent.

AgBank sídlí v Pekingu a je třetí největší bankou v Číně podle výše aktiv. Slabší zájem o její akcie analytici přisuzují obavám ze zpomalení hospodářského růstu, dalším velkým emisím a také obecně horší náladě na burzách. Hlavní index čínských akcií se teď pohybuje kolem nejnižších hodnot za více než rok.

Pokud by AgBank uplatnila i nadlimitní část emise, měla by k dispozici v přepočtu asi 22,1 miliardy dolarů (zhruba 438,8 miliardy Kč). To stále ještě může udělat. Z tohoto pohledu je primární emise AgBank největší na světě. Čerstvý kapitál chce banka použít na posílení své finanční situace, kterou v posledních dvou letech oslabila povinnost velkých čínských bank podpořit ekonomiku zvýšením úvěrové aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK