General Electric má vyšší zisk, tržby ale mírně klesly

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Fairfield (USA) 16. července (ČTK) - Americký průmyslový konglomerát General Electric vytvořil ve druhém čtvrtletí zisk z běžné činnosti 3,3 miliardy dolarů (asi 65,5 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 14 procent. V přepočtu na akcii nárůst dosahuje 15 procent. Tržby ale o 4,3 procenta klesly a dosáhly 37,44 miliardy dolarů, převážně kvůli poklesu aktiv GE Capital, prodeji majetku a slabšímu odbytu.

Firma tak ukončila dlouhou sérii devíti čtvrtletí, kdy jí zisk vytrvale klesal. Nejvíce těžila z růstu zakázek po přístrojích, které se používají ve zdravotnictví, pomohl ale také sektor těžby ropy a plynu, kde se podnik angažuje prostřednictvím výroby technického zařízení.

Čistý zisk činil 3,03 miliardy dolarů (asi 60,2 miliardy Kč) a meziročně se zvýšil o 16,1 procenta. Na jednu akcii je to 28 centů. Zisk na akcii z běžné činnosti pak činil 30 centů a byl lepší, než se očekávalo. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že zisk na akcii z běžné činnosti dosáhne 27 centů.

Management nicméně uvedl, že celkový objem zakázek se zvýšil o osm procent. Tento ukazatel je důležitý z hlediska budoucího vývoje tržeb. GE vidí známky dalšího zlepšování ekonomiky, zároveň ale upozorňuje, že jak v USA, tak v Evropě lze pozorovat zatím jen slabší růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK