ALTA podepsala v Rusku pětimiliardový kontrakt

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. července (ČTK) - Brněnská ALTA dnes podepsala s ruskou společností ZAO Uralmetanolgroup pětimiliardový kontrakt na dodávku chemického závodu na výrobu metanolu. Stavět se začne v příštím roce v Nižním Tagilu na Urale. Uvedení závodu do provozu je plánováno na rok 2014. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Akcionáři ZAO Uralmetanolgroup jsou ruská plynárenská společnost Itera, která bude zajišťovat pro nový závod dodávku vstupní suroviny, a rakouský holding UCP Chemicals, vlastnící firmu Uralchimplast Nižnij Tagil. Právě v Nižním Tagilu se bude závod s kapacitou 600.000 tun metanolu ročně stavět. Uralchimplast bude současně odebírat část finálního produktu. Převážná část produkce má být exportována.

Alta podle smlouvy zajistí kompletní projekční činnost, stavební i technologické dodávky, montážní práce a uvedení závodu do provozu. Financování je zabezpečováno Českou exportní bankou a pojištěno EGAP. Partnerem Alty při výstavbě bude italská společnost Techint Engineering and Construction, která v současné době dokončuje ve spolupráci s dánským licensorem první stupeň projektového řešení závodu.

V souvislosti s poskytnutím českého exportního úvěru Alta provádí předkvalifikační výběr českých dodavatelů, kteří se budou dodávkami technologického zařízení, projekčních a inženýrských činností významnou měrou podílet na realizaci projektu.

Alta již úspěšně realizovala velké investiční celky pro ruské průmyslové společnosti jako jsou Uralvagonzavod a Magnitogorský metalurgický kombinát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK